Lektörsläsning

Jag erbjuder lektörsläsningar av skönlitterära manus (dock ej poesi eller barn- och ungdomsboksmanus). Jag läser manuset och skriver ett utlåtande på 4–8 A4-sidor där jag pekar på svagheter och styrkor vad gäller struktur och dramaturgi, språk, karaktärer, gestaltning med mera. Min utgångspunkt är: Vad behöver hända med manuset för att det ska bli utgivningsbart? Den blick jag också använder när jag lektörsläser åt förlag. Jag går inte in och redigerar hela texten, men kommenterar vid behov i den för att exemplifiera. Mitt syfte är att så konstruktivt, ärligt och utförligt som möjligt ge en fullständig analys av manuset, så att du kan nå längre med det och med ditt skrivande. Jag håller inte igen i kritiken i något missriktat syfte att vara snäll och vänder mig till dig som menar allvar med ditt skrivande. Efter avslutad läsning finns jag naturligtvis tillgänglig för diskussion kring manuset och läsningen. Och om så önskas svarar jag även på mer allmänna skriv- och förlagsrelaterade frågor. Ta kontakt via e-post, johanna@johannamo.se, och berätta om manuset innan du skickar. Då kan jag ge besked om och när läsningen kan göras.

Kostnad: 6500 kr + moms för manus upp till 250 sidor. Därefter tillkommer 10 kr per sida.

För manus gäller radavstånd 1.5 och teckenstorlek 12 (times new roman eller motsvarande), samt marginaler på åtminstone 2,5.

Vad är det som gör just mig till en bra lektör? Jag har i över femton år arbetat med textgranskning. Jag har redigerat cirka hundra böcker för förlag som Modernista, Bonnier, Brombergs & Gilla böcker. Jag har lektörsläst hundratals manus åt Modernista, Bonnier, Natur & Kultur och Wahlström & Widstrand. Jag har under några år suttit i manusgruppen för Wahlström & Widstrand där inskickade manus bedöms. Jag har korrläst åt dessa förlag och ett antal till, och jag har ett stående inslag i tidningen Skriva där jag redigerar insänd läsartext. Jag har också skrivit litteraturkritik för bland annat Svenska Dagbladet. Men jag förstår processen från andra hållet också, i och med att jag har gett ut fem egna böcker – två på Modernista, och tre på Forum.

Jag föredrar att läsa hela manus, men känner du att du behöver stöd tidigare så kan jag läsa utdrag. Ta kontakt via e-post och förklara vad det är för text och vad du vill ha hjälp med. Detsamma gäller om du är intresserad av coaching.

 

Redigering

Jag kan även erbjuda redigering för 450 kr i timmen + moms. Jag åtar mig i princip bara manus som jag har lektörsläst och ger då en uppskattning av tidsåtgång och pris.

 

Här är ett blogginlägg om skillnaden mellan lektörsläsning och redigering och vad det ska vara bra för:
http://johannamo.se/lektorslasningredigering-2/