Allting trasigt ska bli helt

Forum 2015

Två personer närmar sig Skärholmens torg från olika håll: femtonåriga Zemar Ahmadi och sextiotvååriga Gunnar Andersson. Det är sommar och helg. Plötsligt smäller det. Lågor slår upp från en rostig Volvo. Gatstenar haglar genom luften. Gunnar knivhuggs och dör, någon håller fast Zemar: Det var han som gjorde det.
Helena Mobacke och hennes grupp vid Söderortspolisen kallas till platsen. Det pågående upploppet gör frågor som ”hur” och ”varför” än mer svåra att besvara. Helena är inte den enda i gruppen med ett bagage. Herman Tingwall tvingas konfrontera det som hände när han själv var femton. Det som fick honom att lämna hembyn.

Allting trasigt ska bli helt är en kriminalroman om att fly, sitt land och sitt förflutna, och om att hitta fram till en tillvaro som känns hel. Det är den tredje delen i serien om Helena Mobacke.

Läs mer om Helena Mobacke

Röster om Allting trasigt ska bli helt:

”En bra berättelse med flera bottnar, snabbläst och spännande.”
Dagens Nyheter

”Mo avstår från effektsökeriet som ofta vidhäftar genren och siktar ­istället in sig på polis­arbetets ­realiteter och de enskilda människorna, på bägge sidor om lagen. Hon ger en ovanligt trovärdig skildring av ett brottsoffers långdragna kamp för att komma till­baka till livet genom att huvudpersonen själv, bokserien igenom, sörjer sin mördade son. Bokens samhällskritiska udd är riktad mot dagens vi-och-dom-mentalitet.”
Göteborgs-Posten

”Psykologiskt och aktuellt drama … Historien känns både verklig och aktuell, öppningen i Skärholmen en levande samhällsskildring. Gestaltningen av såväl miljöer som karaktär är utmärka, och som läsare är man verkligen med hela vägen igenom.”
VLT

” … ämnena hon tar upp, med upplopp, fördomar och polisens inte alltid korrekta metoder, är intressanta och ger tyngd åt en genre som ibland enbart verkar vara ute efter effektsökeri.”
Hallands Nyheter

”Tycker att Johanna skriver på ett så lättläst sätt med ett så skönt flyt i. Gillar verkligen karaktärerna i boken … blandningen av polisliv och privatliv. … Johanna Mo platsar verkligen bland mina favoriter. Hoppas på många böcker i serien. Rekommenderar absolut den här boken.”
Bims bokblogg

”Liksom i de tidigare böckerna skriver Johanna Mo med ett språk av god kvalitet och med bra driv i sin berättelse. Samtidigt vilar det ett saktmod och en eftertänksamhet över boken. Det är spännande, men det är ingen action-thriller. Johanna Mo väljer istället att hålla sig nära verkligheten och att skildra den lilla människan. Det gör att boken känns väldigt realistisk och väl genomtänkt. Skulle jag jämföra med någon annan svensk författare är Tove Alsterdal den jag först kommer att tänka på. Med tanke på att hennes deckare prisats av bland annat Svenska deckarakademin är jämförelsen menad som en komplimang. … För den som är sugen på att läsa en välskriven deckare som skildrar vår samtid väl är Allting trasigt ska bli helt ett utmärkt val.”
Johannas deckarhörna