Ännu en omarbetning klar!

 In Bok nr 5 blir till, Helena Mobacke, Skrivande

20140831_193643

Nu är jag klar med ännu en omarbetning av ”Allting trasigt ska bli helt”, den tredje boken om Helena Mobacke. Det första utkastet var på 102 sidor, det andra på 156 och nu är det uppe i 187 sidor. Det här är en metod jag arbetade mig fram till i samband med att jag började skriva deckare. Men jag tror att jag kommer att fortsätta så här oavsett genre.

Jag har en plan för helheten innan jag börjar skriva, men eftersom jag inte är särskilt förtjust i den delen av skrivprocessen börjar jag skriva rätt tidigt. Vid varje omarbetning koncentrerar jag mig på de enskilda kapitlen, samtidigt som jag har den övergripande strukturen bredvid mig. Lägger in nya kapitel, tar bort och flyttar om där jag inte tycker att dramaturgin håller. Första planen innehöll ungefär 50 kapitel, nu är jag uppe i 74.

I den här omarbetningen låg fokus fortfarande främst på strukturen, det i kapitlet som driver handlingen framåt. Jag vill känna att strukturen sitter någorlunda innan jag jobbar vidare med allt det andra, det jag kallar ”fluffet” – det som får fram karaktärerna och miljön, fördjupar tematiken. Visst petar jag ständigt i språket, men jag försöker att spara det till allra sist. När jag tycker att jag har en bok i övrigt.

Jag känner nu att jag inte har några mer idéer för strukturen och det är nu jag kommer att låta den första personen läsa: min make. Helt enkelt för att han är bra att diskutera just struktur och intrig med. Dessutom är han extremt allmänbildad, och kan komma med förslag på det mesta i fördjupningsväg. Att skriva är tillräckligt ensamt som det är och i alla fall jag har svårt att nå ända fram helt på egen hand. Tvivlar lätt sönder texten. Jag behöver få något slags input kring om manuset håller spänningsmässigt, diskutera vad som kan vässas och kompliceras, byggas ut. Jag gillar att prata text, och bara att prata om manuset med någon brukar stilla lite av tvivlet, och ge mig energi att tänka kring manuset. Att helt enkelt jobba vidare.

Jag gissar att det blir en tre fyra vändor till innan förlaget får läsa.

Recent Posts