En liten bit på väg

 In Bok nr 5 blir till, Skrivande

första utkast

Jag har hunnit ungefär halvvägs i mitt första utkast till nästa bok om Helena Mobacke. Det känns nästan som om det har gått för lätt med tanke på hur mycket annat jag har haft att göra den senaste tiden. Samtidigt vet jag ju hur sjukt mycket jobb som återstår. Mitt första utkast är inte mycket mer än ett utförligt synopsis. Jag utgår från skissen över vilka kapitel som ska ingå. Kapitelbeskrivningen på en ynka rad växer till en sida eller två. Jag funderar överhuvudtaget inte över hur jag formulerar mig. För mig handlar det här första utkastet bara om att testa strukturen. Det är rätt meningslöst att sitta och fila på meningar som kommer ryka redan i första bearbetningsvändan.

För att fortsätta med kapitel ett som exempel. Kapitelbeskrivningen var: ”Zemar är på väg mot torget. Gänget (Adem, Ediz, Ville och Boris) vill ditt för att bråka.” Nu är den raden en knapp sida. Jag försöker koncentrera på det viktigaste. Vad rör sig i Zemars huvud? Varför är han på väg mot torget? Och framför allt: Vad i helheten ska just det här kapitlet bidra med?

Redan nu har jag gjort en ändring i Planen. Ville har blivit Krille, eftersom jag insåg vilket opraktiskt namn Ville är i text. Ville ville inte … Ja, ni fattar … Planen är inte helig för mig. Texten är. Att nå så långt med den som jag bara kan.

Recent Posts