Får i mig mer liv än jag är van vid

Modernista 2007

”De dröjer på trottoarer och bakom lyktstolpar. De tysta. Skuggfolk. Svarta formationer på marken. Där, men ändå inte riktigt.” Får i mig mer liv än jag är van vid är en syrlig nutidssaga, om allt det liv och all den tystnad som kan rymmas inom ett hyreshus väggar. En vakendröm om att lämna sin kropp och sitt öde. Det är berättelsen om Anna, om att vilja bryta sig loss och att vara någon annan.

Röster om Får i mig mer liv än jag är van vid:

”Johanna Mos debut är både originell och övertygande i sin resa mellan viljan att bli sedd och den långa vägen till synlighet.”
Svenska Dagbladet

”Kanske är asocialiteten ett av vår tids största tabun i ett samhälle där kraven på att ’marknadsföra sig själv’ har stegrats bortom rimlighetens gränser. Kanske är det därför det börjar komma motreaktioner. I det sammanhanget är Johanna Mos debutroman ett vasst inlägg. Inte för att hon upphöjer asocialiteten till något positivt alternativ, men för att hon komplicerar den och visar fram alla plågsamma sidor.”
Dagens Nyheter

”Det finns en kongruens mellan material och uttryck som övertygar om författarens potential.”
Kristiandstadsbladet

”Det är en vackert tyngdlös prosa, och lika originell känns historien om man istället läser den som berättelsen om en kvinnas frigörelseprocess.”
Aftonbladet

”En bit vardags-Sverige, nära men ändå på avstånd, skildrad med strikt återhållen humor.”
Expressen

”Här skimrar en stor och olöslig ensamhet bland de jordfläckiga gräsmattorna, tunnelbaneuppgångarna, de små lysrörsupplysta livsmedelsaffärerna. På de ställena förmår gestaltningen av människorna som bebor detta färglösa landskap äntligen lyfta sig över pappdockan och klyschan.”
Helsingborgs Dagblad

”Får i mig mer liv än jag är van vid kan läsas som en uppgörelse med sig själv, en rannsakning av det egna jaget och tillvaron runt omkring. En psykologisk betraktelse av hur en karaktär tar tag i sin depression genom att släppa taget, hur Anna får fotfäste genom att sväva fritt.”
Nittonde stolen