Översättningar

Iain Banks, Skuld
Modernista 2008

Cameron Colley är knappast Guds bästa barn, snarare hans mest idoga amfetaminist. Som journalist skyr han inga medel för att exponera staden Edinburghs maktelit: hans fokus är scoopet, det som betalar hans egna privata excesser. Det har aldrig fallit honom in att reflektera över de människoöden som raseras av hans cyniska penna. En dag höjs insatsen i spelet. En serie brutala mord inträffar i stan, och de verkar vara kopplade till Colleys artiklar. För en gångs skull blir han tvungen att gräva djupare i sin egen delaktighet och skuld.

Jim Thompson, Mördaren i mig
Modernista 2008

Lou Ford är vicesheriff i den lilla Texasstaden Central City, en harmlös och pålitlig man, hunsad av sin flickvän och full av fånig livsvisdom. Då dyker Joyce Lakeland upp i stan, och väcker känslor i Lou som varit sovande i många, många år. Med sin oblyga sexualitet manar hon fram mörka minnen i honom, minnen av något som är hela Central Citys smutsiga lilla hemlighet. Vem ska kunna sätta stopp för galenskaperna när lagens väktare plötsligt tar rättvisan i singa egna, blodiga händer?

Alicia Erian, Towelhead
Modernista 2006

Towelhead är berättelsen om trettonåriga Jasiras sexuella uppvaknande i det tidiga nittiotalets USA. Medan landet förbereder sitt första krig mot Saddam, Gulfkriget, blir Jasiras mamma svartsjuk på det intresse som pojkvännen visar dottern och hon skickas till sin libanesiske pappa i Texas. Jasira vantrivs med pappans strikta och motsägelsefulla regler, och hon söker uppmärksamhet på alla ställen hon kan, något den medelålders grannen Mr Vuoso utnyttjar.

Gertrude Stein, Ida. En roman
Modernista 2006

Ida är Ida. En suicide blonde, en Dulcinea, en Garbo, en Gertrude Stein. En skönhetsdrottning som flytt sitt uppdrag; när Ida är på en plats vill hon alltid byta plats. Dessutom är Ida mycket upptagen. Med att vila. Och att gifta sig, sakta men säkert. Gertrude Stein är Gertrude Stein, och Ida är hennes roman – en av hennes mest tillgängliga texter, rolig och oroande.