Redigering pågår

 In Bok nr 5 blir till, Helena Mobacke, Skrivande

2953289727_581951f67e_m

I går skickades den nya versionen av ”Allting trasigt ska bli helt” i väg till mitt förlag. I stället för att fortsätta redigera, skriver jag om redigering.

Jag vet inte hur många gånger jag har arbetat igenom den här texten nu. Tio, femton, tjugo? För varje gång har den ökat lite i omfång. Förlaget fick läsa en första version före jul, och tyckte att det är välskrivet och ett bra bygge. Att allting fungerar och knyts ihop men att det kanske är lite för prydligt. Jag fick en lista med saker att fundera över. Flera rätt drastiska. Det har jag gjort nu, och kommit fram till att jag inte vill göra några större förändringar. Kanske är jag bara lat, men jag känner att strukturen sitter. Att det finns skäl till alla de val jag har gjort. Att göra andra nu skulle leda till en helt annan text. Men självklart har jag försökt öka spänningen där förlaget sa att den avtog, förbättra karaktärerna som de tyckte var svagast, fördröja avslöjandet av mördaren lite, lägga in ett par kapitel mot slutet där jag som vanligt hade för bråttom och en mängd andra saker. Exakt så som jag gör i varje redigeringsvända.

Jag gillar att redigera. För mig handlar redigeringen om att förbättra. Jag kan inte planera en hel bok i huvudet och sedan sätta mig och skriva ner den. Det är först när jag skriver som jag kan testa vad som fungerar och inte. När jag sitter där med texten framför mig och bygger ut och flyttar runt som den sakta men säkert hittar sin form.

Att få synpunkter är en viktig del av den processen. Jag behöver inte någon som talar om för mig hur jag ska göra för att texten ska bli bra, men jag behöver reaktioner på texten. Det är de där reaktionerna som hjälper mig att få syn på vad jag vill att texten ska vara och föra fram den dit.

Nu återstår ännu ett antal vändor med redaktören innan det blir tryck och bok!

Recent Posts