Tomheten

 In Bok nr 5 blir till, Skrivande

tomheten

Bok nummer fem är skickad till tryck. Den stora tomheten infinner sig. Tvivlet: är den tillräckligt bra? I den här delen av processen ser jag mig alltid om efter ett jobb. Ett RIKTIGT jobb. Ett sånt där man får lön varje månad och slipper den ständiga oron för att inte räcka till. Inbillar jag mig i alla fall, jag har ju knappt haft några riktiga jobb. ”Det här ska jag nog söka. Det verkar intressant”, säger jag till maken om ett jobb som går ut på det jag verkligen kan: Att tycka om andras texter. Han brukar övertala mig att låta bli. Den här gången provade han en annan taktik: ”Absolut. Jättebra idé.”

Han har insett att det inte spelar någon roll vad han säger. Att det bara är prat från min sida. En fas. Nej, jag ska inte söka något jobb. Nej, jag är inte beredd att ge upp. Framför allt inte nu när jag kan ägna det närmsta året åt att nästan bara skriva. Inte för att jag har tjänat några egentliga pengar på det. Utan för att jag är van att aldrig göra av med några i onödan. För att vi är två som delar på alla kostnader. Och just ja. Min make har ett RIKTIGT jobb.

Fyra böcker har hittills kommit ut. Och de har oftare fått bra recensioner än dåliga. Ändå finns rädslan där att kritikerna ska upptäcka att jag inte vet vad jag håller på med. För det gör jag inte. Att få texten exakt dit jag vill är nästan omöjligt. Ännu viktigare än recensionerna är läsarna. De har inte direkt vallfärdat till mina böcker. Och det är svårt att inte vända det mot texten. Är det så att böckerna trots de bra recensionerna saknar något viktigt? Något avgörande?

Bakom osäkerheten lurar det hemska: Att inte få fortsätta. Att tas ifrån valet. Jag vill skriva. Mer än jag vill något annat. Och jag känner redan behovet att sätta igång med nästa bok. Den där sjätte boken som har legat och skvalpat i huvudet så länge. Den som jag ännu kan påverka. Jag vill in i skrivandet igen, för när jag är mitt uppe i det är det så mycket lättare att känna det där andra: Lyckan och tacksamheten över att över huvudet taget få hålla på. Jag skriver. Någon läser.

Fotograf: The Shopping Sherpa

Recent Posts